Día i nit de l'agost al septembre de 1714
Berwick, va rebutjar continuar bombardejant la ciutat, i va optar per construir tres paral•leles, aplegar soldats en un costat de la muralla, obrir una escletxa i llençar totes les tropes dins. El seu propòsit es va complir en dos mesos, obrint la muralla de Barcelona entre els baluards de Portal Nou i Santa Clara.
La nit del 12 al 13 d’agost, la primera paral•lela es posava en marxa, i 2500 sapadors van començar a construir una llarga trinxera. Els catalans a la matinada del dia 13 es van enterar i el mateix dia, van atacar amb la intenció de destruir-ho tot. Tot i així, el dia 16 es va obrir la segona trinxera i van col•locar-hi 84 grans canons i 24 morters, que van començar a bombardejar la muralla el dia 25. Els defensors en veure que la muralla no resistiria, van començar a construir grans murs de pedra al darrere.
El dia 30 de juliol es va construir la 3 paral•lela, i si van col•locar 32 canons i 20 morters i pedrers, per poder destruir la muralla definitivament i entrar a la ciutat. A part, els assetjadors van començar a excavar mines dirigides als baluards de Santa Clara i el de Portal Nou, per abolir-los.
El 12 d’agost es va dur a terme el primer assalt, Berwick va ordenar la voladura del Portal Nou, i els borbònics van començar a entrar. Tot i prendre el control del baluard de Portal Nou, els atacants, no van poder avançar més a causa de la Coronela que amb granades de mà es contraatacava. A més de no poder avançar més, quant gran quantitat dels assetjants van començar a enfilar-se a les runes, des del baluard de Sant Pere van disparar pots de metralla, que van causar moltes baixes als atacants. Els catalans també van constar amb l’ajuda de Villarroel i els seus homes, que va expulsar els francoespanyols del baluard.
 |
Atac de les tropes de Berwick sobre Barcelona |
Berwick va intentar-ho novament dues vegades, atacant també el baluard de Santa Clara. El primer intent intent fou refusat, gràcies els contraatacs de la companyia dels joves estudiants i de la Coronela. El segon intent va comportar una de les batalles més dures del setge. Les tropes atacants van atacar el baluard de Santa Clara i després d’una hora de combat van arribar a conquerir-lo. A la matinada d’aquell mateix dia els defensors van contraatacar, però van ser rebutjats, i van pensar que seria millor atacar amb la llum del sol. Durant tota la nit els defensors van col•locar canons amb pots de batalla molt a prop de la zona assetjada. Al migdia els canons van començar a metrallar els borbònics, mentre que pel centre i pels costats els defensors van poder contraatacar, escombrant així els invasors.
A l’exterior Poal, Muralles i Amill van intentar alleugerar les intencions dels borbònics a assetjar Barcelona, tot i així no van poder entrar a Barcelona, per culpa de la gran quantitat de topes borbòniques que rodejaven Barcelona i van haver de retirar-se el dia 3. Aquell mateix dia Villarroel també va dimitir veient que el setge estava perdut.
El 4 de setembre a les 4 de la matinada l’assalt de les tropes va atacar. Tots els canons i morters situats fora de la muralla van bombardejar la muralla i la ciutat 3 vegades. Tot seguit, unes 20000 tropes francoespanyoles van entrar a la ciutat. Els defensors van poder defensar els primers atacs, però contaven d’una molt gran inferioritat numèrica. Cap a les 5 de la matinada els atacants van poder per fi entrar a la ciutat, tot i així van quedar aturats per la zona del mar gràcies a un exèrcit de homes, dones i fills comandats pel marquès de Vilana. Villarroel va acudir-hi i va demanar que portessin la bandera de Santa Eulàlia perquè els protegís.
El espanyols van provar d’atacar Portal Nou, però van ser rebutjats en tots els atacs que van intentar fer i van haver de retirar-se gràcies a la bona defensa catalana. Els francesos també van haver de retirar-se fora les muralles per culpa els contraatacs dels catalans, però el veure que la pólvora que quedava a les mines estava molla, Berwick va decidir d’atacar en massa. Els francoespanyols després de molts intents van poder conquerir el baluard de Santa Pere i van anar directe cap al baluard de Jonqueres, que van poder conquerir-lo amb molt d’esforç. Els defensors gràcies a molts contraatacs, fins i tot havien arribat a conquerir el baluard de Santa Pere dues vegades, però la inferioritat numèrica va poder amb ells, i els atacants van mantenir el baluard de Santa Pere i van conquerir el de Jonqueres.
Quant el dos bàndols van parar d’atacar per recuperar reforços, Villarroel va intentar contraatacar, però els francoespanyols que estaven molt més ben nodrits que els catalans els van parar. En aquesta batalla Villarroel va haver de ser retirat ja que el van ferir a la cama.
Per l’esquerra Casanova i els prohoms de la ciutat més la Coronela, va recuperar el baluard de Sant Pere, i va continuar tot conquerint el de Poble Nou. Aquest últim però no el va poder mantenir, i el va perdre en una batalla on Casanova va ser ferit. Ràpidament els borbònics van contraatacar i van tornar a recuperar el baluard de Sant Pere.
Tots els contraatacs catalans havien sigut rebutjats per les tropes francoespanyoles i els dos bàndols estaven esgotats i amb un nombre de baixes i de ferits molt elevat. Els contraatacs més forts es van produir a la zona del baluard de Sant Pere, que anava de mà en mà, fins que finalment els catalans van destruir gran part d’ell i van poder aguantar-se a les runes.
Tot dos bàndols van frenar en sec, i durant unes hores, van poder descansar gràcies al esgotament que els soldats de cada un dels bàndols portava a sobre.
A les 3 de la tarda del 14 de setembre de 1714 un corneta va sonar. Catalunya va signar la pau i va acceptar les dures condicions que Berwick li va obligar a fer. Per els francoespanyols la rendició de Barcelona no havia sigut un bon negoci, ja que havien perdut moltes tropes i la victòria ja casi estava celebrada. Per Barcelona en canvi si que ho havia estat ja que va evitar que la cremessin i que es morissin milers de persones.
Cardona la darrera fortalesa que va persistir en mans catalanes va ser conquerida el 18 de setembre de 1714.
Amb aquest derrota que Barcelona va sofrir, va haver de patir la destrucció de l’estat català i la liquidació de les llibertats polítiques que els catalans havien guanyat des de l’Edat Mitjana, junt amb la cultura i l’idioma.
Enllaços: